Norway Flag
SpelTips & Nyheter
Don't Miss

Odds

vinna på oddsNär du spelar på odds på sport spelar du på sannolikheten för att ett visst resultat ska ske. Det kan till exempel handla om att ett visst lag vinner eller att en viss spelare gör mål eller poäng. Ju mer kunskap du har, desto bättre kan du räkna på sannolikheterna och därigenom kunna lägga bättre och i längden mer lönsamma spel. I den här guiden ska vi ge dig en grundkurs i hur du kan öka dina chanser att vinna på odds.

Så här fungerar odds

Ett odds är, enkelt förklarat, ett pris som symboliserar sannolikhet eller risk för att något ska inträffa. En hög sannolikhet ger ett lågt odds/pris, och vice versa.

Exempel: Real Madrid möter Osasuna hemma på Santiago Bernabéu i Madrid i en seriematch i La Liga. Sannolikheten att Real Madrid ska vinna är skyhög och det speglas i oddset som ligger på 1.10. Att Osasuna ska vinna är det inte mycket som talar för och oddset på bortalaget blir 20.00.

Så fort det sker en förändring i någon förutsättning kommer oddset att justeras. Det kan ske både innan spelobjektet, till exempel en fotbollsmatch, startar och under matchens gång (om det går att spela på matchen via livebetting).

Exempel: Om Osasuna gör det första målet i matchen kommer sannolikheten för att laget ska vinna öka, vilket gör att bortaoddset sjunker. Precis efter målet kanske Osasunas vinnarodds ligger på omkring 3.00 medan oddset på Real Madrid har höjts till 1.50.

Odds och vinster

Oddset är som sagt priset för sannolikhet/risk. Men, vem är det som betalar priset? Jo, det är den som sätter oddset, det vill säga spelbolaget. Om spelbolaget sätter oddset 2.00 på ett visst utfall är bolaget redo att betala ut dubbla spelarens insats om det slår in.

För att enkelt räkna ut hur mycket ett visst odds ger i vinst ska du dra bort ett (1) från oddset.

Exempel: Oddset är 3.00. Du drar bort 1 och får resultatet 2. Detta är detsamma som två gånger pengarna. Placerar du till exempel 100 kr på oddset 3.00 kommer du alltså att vinna 200 kr om ditt spel går in. I tillägg kommer givetvis din egen insats att gå tillbaka.

Räkna på sannolikheter

För att bli en vinnare på odds i längden gäller det att koncentrera sig på att spela på odds som speglar en sannolikhet som är lägre än den faktiska. Sådana odds brukar kallas värdeodds eller överodds.

Exempel: Utifrån sannolikheten för att Manchester City ska vinna hemma borde oddset vara 2.10. Emellertid hittar du oddset 2.30 hos ett spelbolag. Detta odds är ett typiskt överodds och det ger dig en större profit (om ditt tips nu går in, det vill säga).

För att kunna se värdet i ett odds gäller det för det första att ha stenkoll på den faktiska sannolikheten. Det går inte att gissa sig till hur den borde se ut. För det andra gäller det att räkna på procenten och dessutom lägga till spelbolagets marginal.

Exempel: Du räknar ut att Benfica borde ha 50% chans att vinna över Porto hemma. Denna vinstchans räknar du om till odds genom att dividera 1 med procentsatsen (1/0,50 = 2). Samtidigt vet du att spelbolaget har en återbetalning på mellan 95-96%. Ett odds på 2.00 skulle alltså vara i underkant jämfört med vad det faktiska priset skulle vara. För att ta med spelbolagets marginal i beräkningen kan du lägga till 4% på oddset. Du får då ett odds på 2.08. Allt över detta borde vara ett värdeodds.

Lathund för sannolikhet och odds

99% 1,01 45,5% 2.20
80% 1,25 40% 2.50
75% 1.33 33,3% 3.00
66,7% 1.50 13,3% 7.50
55,6% 1.80 10% 10
50% 2.00 5% 20

Jämför odds

Om du vill bli en spelare som i längden kan räknas som en vinnare eller åtminstone spelar jämnt med spelbolagen är det ytterst viktigt att du alltid jämför odds och spelar på det absolut högsta du kan hitta. Det är i jämförelsen som du faktiskt tjänar pengar.

Exempel: Du hittar ett spelbolag som betalar 2.15 för seger för Benfica. Detta odds täcker med råge både den faktiska sannolikheten på 50% och spelbolagets marginal. Spelar du på detta odds har du ett positivt förväntat värde på spelet. Det betyder dock inte att du inte kan förlora – Benfica kan ju förlora matchen. Över tid kommer dessa värdespel emellertid att göra att du går plus.

Saker att analysera inför en match

Det finns sportbettare som inte gör annat än att analysera odds för att hitta spelbolag som sticker ut från mängden. Dessa spelares uppfattning är att det inte finns någon möjlighet att slå spelbolagens oddsättare när det gäller analyser av förutsättningar. Andra sportbettare utgår alltid från en grundlig analys av alla förutsättningar för att på så sätt få en edge gentemot spelbolagen redan i denna fas.

Det torde gå att göra mer korrekta analyser än vad oddssättarna gör. Din fördel är att du inte behöver analysera tusentals matcher varje vecka utan kan fokusera på ett urval. Saker att titta på i analysen är bland annat följande. Notera att det handlar om en bruttolista och att alla faktorer inte är applicerbara på alla sporter.

  • Formkurva
  • Tidigare resultat mot samma motstånd samt motstånd av samma kaliber
  • Matchens karaktär genom åren (derby, vänskapligt, fult spel, med mera)
  • Hemma/borta/neutral plan
  • Startelvan och bänken (skadade spelare, spelare ur form, avstängda spelare, med mera) – bör analyseras så nära matchstart som möjligt
  • Moralen i truppen/hos enskild spelare
  • Reslängd till matchen
  • Tränarens förmåga att påverka genom byten och taktik
  • Matchens betydelse för respektive lag/spelare
  • Underlaget på banan/planen (stor betydelse i bland annat tennis)
  • Väder och vind (avgör framför allt hur deltagarnas kvalitet kan brukas)
  • Tänkt matchbild

Oddsättarna hos spelbolagen tar hänsyn till majoriteten av ovan faktorer i sina analyser. Eftersom spelbolagen i allmänhet använder matematiska modeller utifrån statistik kan de emellertid missa saker som moral och tänkt matchbild. Här kan du skaffa dig en fördel genom att göra mer grundlig research än vad spelbolagen har tid att göra. Just en analys av förmodad matchbild kan vara mycket nyttig.