Norway Flag
SpelTips & Nyheter
Don't Miss

Trav

trav speltipsTrav är otvivelaktigen en av de största sporterna i Sverige. Sporten är också en av de mest populära för betting. Det är bara fotboll som kan trumfa travsporten när det gäller omsättning. Vad gäller intresset bland oss svenskar överlag är dock trav nog nummer ett. Finns det någon vuxen i vårt avlånga land som inte har spelat åtminstone en V75-kupong genom åren?

Trav är en spännande form av betting där kunskap och erfarenhet ofta premieras. Turen har givetvis en viss inverkan, men de som kan mest brukar över tid också vinna mest (eller förlora minst). Att ständigt sträva efter att bli en bättre tippare är en stor del av charmen med att spela på trav. I den här guiden ska vi gå igenom de olika speltyperna och ge tips på hur du kan maximera dina chanser att vinna. Vi hoppas att du får användning för den.

Vinnare, plats, dubbelspel och V-spel

Det finns, något förenklat, fyra typer av spel på trav (och även galopp för den delen). Dessa är vinnare, plats, dubbelspel och V-spel. Nedan kan du läsa lite kort om respektive typ, med tyngdvikt på V-spel såsom V75 och V5.

Vinnare och plats

Vinnare är en spelform som går ut på att du ska tippa segraren i ett visst lopp. Vinsten blir startoddset multiplicerat med din insats. Vinnarspel är mest populära på de större loppen såsom Elitloppet, Åbys Stora Pris, Prix d’Amérique, med flera. Plats är ett spel på att ett ekipage ska placera sig etta, tvåa eller trea i ett lopp. Det går också att kombinera dessa två typer av spel. Andra alternativ på samma tema är Tvilling, för vilket ettan och tvåan i loppet ska tippas, dessutom i rätt ordning, och Trio, där det är ettan, tvåan och trean som ska tippas.

Dagens Dubbel

Dagens Dubbel är ett mellanting mellan vinnarspel och V-spel. Här är uppgiften att tippa vinnaren i två lopp. Båda strecken måste gå in och vinsten blir det totala oddset gånger insatsen. Dagens Dubbel avgörs varje dag året om. För den som vill spela två dubbelspel per dag finns också alternativet Lunchdubbeln.

V-spel

V-spel är den sammanfattande benämningen på alla de spel där det gäller att hitta vinnarna i fler än två lopp. V65 var först ut (1974) i den skara av de idag totalt sju V-spelen.

Det är V75 som är nummer ett bland V-spelen i ATG:s regi. Här gäller det att tippa vinnaren i sju lopp. Vinst utgår för sju, sex respektive fem rätt. V86 är nummer två bland spelen om vi ser till popularitet och V65 kommer på en god tredje plats. V64 samt V3, V4 och V5 är spelformer som finns tillgängliga i princip varje dag året om. De tre sistnämnda ger vinst endast om hela kupongen är korrekt.

Här kan du spela på trav

Aktiebolaget Trav och Galopp har ett legalt monopol på betting på trav i Sverige. När du spelar på trav, antingen på banan eller i din spelbutik, är det alltså alltid ATG som tar emot ditt spel. Det hindrar dock inte utländska spelbolag från att erbjuda spel på trav online. Det finns flera bra exempel på spelbolag som kan erbjuda en hel del odds på tävlingar på de svenska banorna. Utbudet hos spelsajterna online kan dock inte alls sägas vara likvärdigt med det som ATG kan erbjuda. Monopolet har ett enormt mycket större utbud av både inhemska lopp och lopp i både Skandinavien och de större europeiska travnationerna.

Notera: I och med omregleringen av spelmarknaden, vilken kommer att ske 2019, kommer ATG:s monopol att brytas. Förmodligen kommer då ett antal utländska spelbolag att ansöka om licens att erbjuda travspel i Sverige och det kommer att göra att vi får ett bredare utbud.

Tips för vinnande spel

Det är fullt möjligt att blixten slår ner och du till exempel får 7 rätt i en V75-omgång med jackpott. Samtidigt går det inte att sticka under stol med att du kan hjälpa turen på traven genom att skaffa dig kunskap och erfarenhet och alltid se till att göra grundlig research. Det finns de som livnär sig på att spela på trav, och vad de alla har gemensamt är att de vänder på varje sten för att få info om hur de kan sätta ihop den bästa kupongen.

Kunskaper om trav kan du tillskansa dig genom att läsa travtidningar och följa travbloggar. Det skadar inte heller att djupanalysera experternas tips och du kan dra stor nytta av att då och då besöka travbanorna för att se lopp på nära håll.

Att hitta vinnarhästarna

Det finns ett antal saker som är viktiga att fundera på när du ska plocka ut de tänkbara vinnarkandidaterna i loppet eller loppen du tänker spela på. Vi ska gå igenom några av de viktigaste nedan. Innan du sätter igång, se till att du har ATG:s program för det aktuella loppet/de aktuella loppen framme. Du hittar programmen enklast på ATG.se, men du kan också göra ett besök i din lokala spelbutik för att hämta ett färskt exemplar i pappersformat.

Den första kollen

En van travspelare kan på nolltid sortera bort de hästar som inte har någon chans att vinna. Han eller hon gör det genom att skumma igenom de många statistikuppgifter som finns att läsa i ATG:s program. Vad är det då som står där? Jo, exempelvis följande:

  • Hästens rekordtid
  • Antal körda lopp och placeringar i år och förra året
  • Inkörda prispengar
  • Kusk och tränare
  • Datum, kilometertid, placering och spår för de senaste starterna
  • Startodds.

Dessa uppgifter räcker gott och väl för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om vilka hästar du kan stryka direkt och vilka du kan strecka direkt. En häst som inte har startat på länge, som inte placerade sig i sitt senaste lopp och som körs av en ny kusk är till exempel inte en häst du vill strecka i första taget.

Tips: Glöm inte den klassiska regeln om att “kusken gör hästen”. Vad det betyder är att kusken har mycket stor betydelse. Ju mer segervan och rutinerad kusken är, desto bättre kan han eller hon göra hästen. Ännu mer fördelaktigt är om kusken och hästen har kamperat ihop många gånger tidigare.

När du har gjort denna första gallring bör du sedan titta på hästarnas startspår och slutligen så notera väder och banförhållanden samt hästarnas värmning innan du spikar din rad.

Hästarnas startspår

Hästarnas startspår är en faktor som är ytterst viktig att ha med i beräkningen. Det finns nämligen både bra och dåliga spår, oavsett om starten går med voltstart eller med autostart med bil. Om loppet går med voltstart är tumregeln att 1, 6 och 7 är de spår som gör att hästarna kommer iväg snabbast. I på pappret jämna lopp brukar dessa spår husera vinnarhästen. Spår 8 är ett riktigt dåligt spår för lite svagare hästar och spår 2, 4 respektive 5 kan inte räknas som gynnsamma. Vid autostart är spår 2-5 lite bättre än de andra av anledningen att dessa ger snabbare väg ner till första spår.

Värmning och väderlek

Det sista steget kan för den oinvigde verka som överdrivet finlir, men de rutinerade travspelarna är alltid noga med att få värmningsrapporter och att kontrollera vädret. Värmningsrapporter berättar om hur hästarna ser ut vid uppvämningen och sådan information kan vara guld värd. Ser favoriten kanske lite trött ut? Ser en utmanare oförskämt pigg och alert ut? Är det en förhandsfavorit som upplevs som stressad?

Vädret är en viktigare faktor än vad många tror. Det är få hästar som gör dåligt ifrån sig om solen skiner från en klar himmel, men det är många hästar som verkligen ogillar exempelvis regn och slask. För att dra nytta av att analysera banan och vädret gäller det emellertid naturligtvis att ha bra koll på respektive hästs lynne och kynne. Kanske är du snart där? Lycka till med ditt spel på trav!

Privacy Policy